• English
  • Nederlands

KUNSTENAARSVERKLARING:

Na vele jaren van reacties van anderen op mijn werk en diepe gesprekken met vrienden, schrijven, tijd 'niet nadenken' en leven in Afrika, dan weer lezen en herschrijven, kom ik tot de volgende verklaring. 

1. Alle middelen staan tot mijn beschikking
Alle middelen staan tot mijn beschikking om uit te drukken wat ik voel, wat ik wil zeggen en wat ik wil delen: 

Tekenblok, pennen, potloden, stiften, verf, klei, canvas, schelpen, naald en draad, piano, water, fototoestel, trommel, dansende kinderen, lessituatie, film, performance, ruzie, mogelijkheid andere naam aan te nemen, poezie, de duinen en het strand, schilderen met het lichaam, totaal andere wending aan leven geven, onverwachte dingen doen, ruimtefoto's van de Hubble telescoop, het wonderbare ervaren, vriendenhulp, een bergtocht heilig verklaren, een bloem niet plukken, stil zijn.

Dit alles is mijn kunst omdat het in het totaal van het geheel der delen een grote missie is vanuit dezelfde intentie en met hetzelfde doel. Ik ben kunst geworden, MIJN LEVEN IS MIJN KUNST.

2. Integriteit en intensiteit ALS BEGINSEL
Belangrijkste voorwaarden om (een deel van) de waarheid te vinden zijn het werken vanuit zuivere intenties - vanuit een innerlijke, echte, drijfveer - en werken met intensiteit, zo diep mogelijk gaan, alles geven.

Het is integer als je oude waarheden inruilt voor nieuwe bronnen van waarheid maar toch trouw blijft aan je eigen waarden.

Intensiteit is afzien tot in het fantastische, eigen grenzen verleggen buiten de comfortzone, dingen doen die je nooit durfde zoals zingen in het openbaar, of grote doeken op het strand meenemen en dan schilderen met het lichaam en wassen in zee! Dat filmen en daar een dvd van maken. Maar ook in slilte s'nachts werken aan concepten, met klei. En OVERAL tekenen als er maar even tijd is, in wachtruimtes, vliegtuig, stad en bos.

3. Kunst is een zoektocht naar waarheid
De waarheid, het ultieme, dat overal is, ver is, dichtbij is, in jezelf en weerspiegeld in anderen is, dat overal en nergens is, niet in woorden uit te drukken is, ongrijpbaar is. 

Kunst, muziek, kunnen een brug zijn naar de werkelijkheid achter de werkelijkheid, een weg voor een ieder individueel te gaan, en waar ieder vindt wat hij vinden kan (op die dag).

Waarheid vind ik omdat ik leer te vertrouwen op mijn eigen kompas.

4. Het creeren is geluk
Als je iets maakt, creeert, neerzet met je eigen handen vanuit je eigen filosofie, vanuit een diep innerlijk 'moeten'-koorts, dan is dat GELUK.

  • grenzeloosheid en tijdloosheid ervaren, uit het tijdvak van de tijd zijn
  • in een 'roes' komen van de eigen gecreerde sfeer 
  • in de materie zijn
  • je hart volgen
  • liefde delen

Samengevat 1,2,3,4,
Onze ultieme middel om iets te maken is ons vermogen om te scheppen, IETS creeren uit het NIETS. Als je verliefd bent op wat je gaat maken, creeer je KUNST die een stukje van de waarheid op-licht.

 

Copyright © 2020 Xynergy www.lionahchimara.com